Германският автомобилен концерн Volkswageп ще изгради новия си завод в

...
 Германският автомобилен концерн Volkswageп ще изгради новия си завод в
Коментари Харесай

България или Сърбия? Коя ще предпочете Volkswagen

 Германският авто тръст Volkswageп ще построи новия си цех в Сърбия, а не в България. Това твърди локалното издание " Новости ", съгласно което крайното решение е взето и Сърбия е определена в конкуренция с България, Румъния, Турция и Северна Македония.
" Въпреки че българите бяха дълго време любимец за тази инвестиция, компанията от Волфсбург избра нашата страна. Според информация на нашия вестник, първите коли от сръбския Volkswagen би трябвало да излязат от завода през 2023 година ", оповестява " Новости ".

Германският производител не крие желанието си за разкриване на ново оборудване в тази част на Европа, като в него ще се създават модели освен на Volkswagen, само че и на Skoda и Seat. Дилемата беше в коя страна да е заводът, като Румъния и България бяха с преимущество, защото са членки на Европейски Съюз и чакат вложения. На собствен ред Турция със своите 80 млн. поданици пък е най-големият пазар в района.

В последна сметка, съгласно " Новости ", е било взето решение да бъде подкрепена сръбската стопанска система, защото в страната свои предприятия имат доста от производителите на автомобилни съставни елементи, които употребява Volkswagen.

В кой град ще бъде построен заводът вижте в  продължението на материала в Auromedia.bg! 

И все пак - към момента не е ясно къде немският концерт ще избере да построи своята Mehrmarkenfabrik. Думите на Митко Василев, шеф на Германо-българската търговско-промишлена камара, провокираха полемики в прилежаща Сърбия, която също се брои за инвестицията. В отговор на неколкратните запитвания до централата на концерна, DW получи само формалното известие за медиите и късата информация, че решение още не е взето.

" Плановете на Volkswagen за фабрика в Югоизточна Европа наелектризираха освен медиите в евентуалните капиталови на Балканите ", написа през днешния ден австрийският Die Presse.

Според вестника решението на Управителниядестинации  съвет на Volkswagen може да се чака през май. Авторът на публикацията Томас Розер проучва преимуществата и минусите на страните, очакващи огромната инвестиция. Според него на първо време прави усещане фактът, че за Унгария въобще не става дума - освен заради растежа на заплатите в тази страна, само че и поради дефицита на работна ръка.  

Леко фаворизираната България разполага с надали не съвършена площадка за новата фабрика на Volkswagen - това е закритият още през 2008 година металургичен комбинат Кремиковци наоколо до софийското летище. За инвестицията се бори и процъфтяващият Пловдив. Като член на Европейски Съюз България печели точки и по линия на стабилността и на доста тесните търговски връзки с Германия. Докато Сърбия и новобранецът Северна Македония са привлекателни както заради ниските нива на заплатите, по този начин и поради някои мощни финансови преимущества: като претенденти за участие в Европейски Съюз те към момента не са длъжни в цялостен размер да съблюдават строгите ограничавания за държавните дотации. Едва ли някаква роля ще изиграе обаче Споразумението за свободна търговия на Сърбия с Русия: и сега то не важи за колите на Фиат, които се сглобяват в Крагуевац ", написа oще австрийската медия. 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР